Manual Testing Interview Questions and Answers

manual-testing-interview-questions-and-answers
manual-testing-interview-questions-and-answers

Q1. What is Software Testing?

Ans- Software testing is a process of executing a program or application with the intent of finding the software bugs. It is an activity to check whether the actual results match the expected results.

Q2. What is Verification in software testing?

Ans- Verification is the process, to ensure that whether we are building the product right or not i.e., to verify the requirements which we have and to verify whether we are developing the product accordingly or not.

Q3. What is Validation in software testing?

Ans- Validation is the process, whether we are building the right product i.e., to validate the product which we have developed is right or not.

Q4. What is beta testing?

Ans- Testing performed by potential customers at their own locations.

Q5. What is alpha testing?

Ans- Alpha Testing is like performing usability testing which is done by the in-house developers who developed the software or testers. Sometimes this Alpha Testing is done by the client or an outsider with the presence of developer and tester.

Q6. What is the difference between Testing Techniques and Testing Tools?

Ans- Testing Technique is the approach which you are going to use for validating the system. There may be a different kind of approach followed to test an application. For example, to validate the functionality of the system, you can follow any of the technique such as System Testing, or End to End testing or Localization testing to measure the quality.
Testing Tools helps to perform the testing activity, which is the additional resource to the tester to carry out the test informed in either two ways such as Manual or Automation.

Q7. What is White Box Testing?

Ans- White Box Testing is also called as Glass Box, Clear Box, and Structural TestingWhite Box Testing is the testing of a software solution’s internal coding and infrastructure

Q8. What is Black Box Testing?

Ans- Black Box Testing is a software testing method in which testers evaluate the functionality of the software under test without looking at the internal code structure.

Q9. What is Grey Box Testing?

Ans- Grey box is the combination of both White Box and Black Box Testing. The tester who works on this type of testing needs to have access to design documents. This helps to create better test cases in this process.

Q10. What is Priority in Software Testing?

Ans- Priority is defined as the order in which a defect should be fixed. Higher the priority the sooner the defect should be resolved.
Defects that leave the software system unusable are given higher priority over defects that cause a small functionality of the software to fail.

Q11. What is Severity?

Ans- Severity is defined as the degree of impact a defect has on the development or operation of a component application being tested. Usually, the severity is defined in terms of financial loss, damage to environment, company’s reputation
Higher effect on the system functionality will lead to the assignment of higher severity to the bug.

Q12. What is Entry and Exit Criteria in Software Testing?

Ans- Entry Criteria is the process that must be present when a system begins, like,
• SRS (Software Requirement Specification)
• Test Case
• Test plan
Exit Criteria ensures whether testing is completed and the application is ready for release, like,
• Test Summary Report
• Metrics
• Defect Analysis report

Q13. What is random/monkey testing?

Ans- Random testing is often known as monkey testing. In Random testing, testing is done randomly using a tool or automated mechanism. With this randomly generated input, the system is tested and results are analyzed accordingly. These testing are less reliable; hence it is normally used by the beginners and to see whether the system will hold up under adverse effects.

Q14. What is Positive and Negative Testing?

Ans- Positive Testing: It is to determine what system supposed to do. It helps to check whether the application is justifying the requirements or not.

Negative Testing: It is to determine what system is not supposed to do. It helps to find the defects from the software.

Q15. What is Smoke Test and Sanity Testing?

Ans- Smoke Testing: It is done to make sure if the build we got is testable or not.
Sanity Testing: It is done during the release phase to check for the main functionalities without going deeper.

Q16. What is Exploratory Testing?

Ans- Exploratory testing is a hands-on approach in which testers are involved in minimum planning and maximum test execution. In this testing, testers have to understand the application first by exploring the application and based on this understanding they should come up with the test scenarios. After that start actual testing of the application.

Q17. What is Test Plan?

Ans- Test Plan is a document describing the testing scope and activities. It is the basis for formally testing any software/product in a project.It includes the features to be tested, the testing tasks, who will do each task, degree of tester independence, the test environment, the test design techniques and entry and exit criteria to be used.

Q18. What is Test Case?

Ans- A test case is a set of conditions or variables under which a tester will determine whether a system under test satisfies requirements or works correctly. Test Case acts as the starting point for the test execution
The process of developing test cases can also help find problems in the requirements or design of an application.

Q19. What is Test Data?

Ans- Test data is the data that is used by the testers to run the test cases. Whilst running the test cases, testers need to enter some input data. To do so, testers prepare test data. It can be prepared manually and also by using tools.

Q20. What is Soak Testing?

Ans- Soak Testing is basically running a system at high load for a long period of time to identify the performance problems is called Soak Testing.